Aşk her birey için farklı bir anlama gelir ve oldukça karmaşıktır. Ancak herkes için ortak olan tek bir şey vardır ki o da aşkın karşılık bulmadığı durumdaki acısıdır. Bu yazımızda aşk acısı ve duygusal iyileşme için gerekli ipuçlarını sizinle paylaşacağız.

Aşk, insanlık tarihinin en eski ve en kadim duygularından biridir. Öyle ki onunla ilgili yazılmış, söylenmiş sayısız kitap, şarkı, söz ve sayısız da çekilmiş film vardır. Yine de dünyanın en zor şeylerinden biri bu kadim duyguyu anlamlandırabilmektir.

Aşk her ne kadar insan yaşamındaki en heyecan ve mutluluk verici duygulardan biri olsa da sona ermesi de bir o kadar acı vericidir. Her şeyden önce psikolojik bir acı ile başlayan süreç zamanla fiziksel belirtiler de gösterebilir. Aşk acısıyla başa çıkma yolları ise öncelikle uzun bir sürece bağladır ancak imkansız değildir.

Aşk acısı neden bu kadar yoğun hissedilir?

Duygusal bir acı hissetmek sanıldığı gibi aşk acısını dramatikleştirmenin bir sonucu değildir. Aşkın ayrılma ya da karşılık bulamama durumunda ortaya çıkan acısının aslında basit bir bilimsel açıklaması vardır.

Aşk acısının yoğunluğunun sebebi insan beyninin fiziksel yaralanma ve duygusal üzüntüyü işleyen sisteminin aynı olmasıdır. Dolayısı ile sosyal alanla yaşanılan bir üzüntü zihinde olduğu kadar bedende de yoğun bir hisse sebebiyet verebilir. Her ne kadar bu durum bilimsel olarak fiziksel – sosyal acı örtüşmesi olarak adlandırılsa da kırık kalp tedavisi tümüyle psikolojik bir süreci içerir.

Aşk acısıyla nasıl başa çıkılır?

Hissedilen yoğun duygusal ve hatta fiziksel acı ilişki sonrası toparlanma sürecini oldukça zorlaştırır. Bu durumda öncelikle şunun bilinmesi gerekir ki her bireyin yas süreci birbirinden farklıdır. Bu sebeple kesin bir reçete vermek olanaksızdır.

Kesin bir reçetesi olmasa da aşk acısını atlatmak tabi ki imkansız değildir. Acı süreci umutsuzluk, kaygı, reddedilme, öz güvenin zedelenmesi ve yalnızlık gibi negatif duyguları tetiklediğinden bu duyguların kontrolü oldukça zordur. Bununla birlikte süreci daha sağlıklı yönetebilmek adına uygulanabilecek duygusal ve psikolojik öneriler mevcuttur.

İlk adım: aşk acısını kabullenin

Özellikle acı verebilecek duygusal durumlarda insan psikolojisi genellikle bir umuda tutunma stratejisi uygular. Ancak iş aşk acına geldiğinde hayaller ile vedalaşmak ve mevcut durumu kabullenmek öneriler listesinin başında yer alır. Duygusal iyileşme her şeyden önce var olan acının tanınması ile başlar.

Aşk acısını kabullenmek büyük bir cesaret ve güç gerektirir. Bu sebeple belki de ilk adım aslında en zor olan adımdır çünkü acıyı kabullenmek aynı zamanda aşık olunan kişi ile yaşanan anılar ve kurulan gelecek hayalleri ile de vedalaşmak anlamına gelir. Kabullenme ilişki sonrası toparlanma sürecini başlatır. Bu süreç her ne kadar bir gecede bitmeyecek olsa da iyileşme yolunda büyük bir adım atılmış olacaktır.

Affedin ve ileriye bakın!

Ayrılık muhakkak ki her iki birey için de zorlu bir süreçtir. Diğer yandan ayrılık aşamasına gelmiş bir ilişkide mutlaka her iki tarafın da yanlışları, hataları ve eksiklikleri olmuştur. Bu sebeple biten bir ilişki için suçlu aramak iyileşme sürecini olumsuz etkileyecektir.

Duygusal iyileşme rehberinin ikinci adımı affetmektir. Affetmek, hem karşınızdaki kişiye olan mevcut olumsuz duygularınızı dizginleyecek hem de ileriye bakmanızı kolaylaştıracak bir adımdır. Aynı zamanda affetmek duygusal anlamda büyük bir rahatlamaya sebep olabileceği gibi fiziksel bir toparlanmayı da beraberinde getirir.

Geçmişi bırakarak anılarla sağlıklı bir şekilde vedalaşın

Affetmenin getirdiği psikolojik ve fiziksel rahatlama sizi mutlaka bir sonraki adıma götürecektir. Duygusal iyileşme reçetesinin sıradaki adımı geçmişi geçmişte bırakmaktır. Geçmişi düşünmemeye başlamak ayrılık sonrası yoluna devam edebilmenin en önemli şartlarından biridir.

Geçmişle bağlarını koparabilmek başlarda zor olsa da ileriye bakabilmeyi kolaylaştırır. Bu süreçte hayatınızdan çıkan kişiyi affetmek oldukça önemlidir çünkü partnerinize hissettiğiniz olumsuz duygular aşk acısını atlatmak için önünüzde bir engeldir.

Kendinize odaklanmanıza yardımcı olacak yeni başlangıçlar yapın

Konu aşk acısı tavsiyeleri olduğunda belki de en popüler öneri yeni başlangıçlar yapmaktır. Geçmişi arkanızda bırakıp geleceğe yönelmenin en ciddi adımı budur. Yeni başlangıçlar yapmanın en sağlıklı yolu ise bireylerin ayrılık sonrası kendilerine odaklanmalarından geçer.

Hayatınızdan çıkan birinin yerini doldurmak elbette ki duygusal açıdan zor ve oldukça yalnız hissettiren bir süreçtir. Oysa ki unutulmamalıdır ki insanın en büyük dostu kendisidir. Bu nedenle aşk acısı ne kadar yoğun olursa olsun kendinize odaklanıp cesurca adımlar atarak yeni bir sayfa açmak her zaman daha yararlı olacaktır.

Sosyal çevrenizi genişletin, onlardan destek alın

Ayrılık sonrası kırık kalp tedavisi için en etkili ilaçlardan biri kuşkusuz sevdiğiniz insanlardan destek almaktır. Aşk acısı mutlaka bir süre için bireylerin depresif ruh hali içinde kendi içlerine kapanmalarına yol açabilir. Ancak iyileşme sürecinin bir parçası olarak yaşanılan duyguları güvendiğiniz insanlara anlatmak içsel bir rahatlamanın önünü açabilir.

Diğer yandan yeni insanlarla tanışmak ve sosyal çevrenizi genişletmek de hayatınızda yeni odak noktaları oluşturabilir. Sevdiğiniz örneğin kitap okumak, spor yapmak, doğa yürüyüşleri ve sivil toplum faaliyetleri belirli aktiviteler çerçevesinde gruplara katılmak yeni bir konfor alanı oluşturmanıza ve yeni insanlar tanımanıza olanak sağlayacaktır. Her türlü sorun ve sıkıntı da olduğu gibi aşk acısı da mutlaka paylaştıkça azalacak ve bireylerin yaşadığı ayrılık sonrası stres ve endişenin azalmasına olumlu katkı sağlayacaktır.

Kendinizi ifade edin, hislerinizi paylaşın

İnsanın içini, belki de en özel duygularını çevresine açabilmesi kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle zordur. Bu aşamada hislerinizi açmaktan korkmayın çünkü unutmayın ki aileniz ve arkadaşlarınız sizi seven ve destek olmak isteyen kişilerdir. Onlar ilişki sonrası toparlanma aşamanıza katkı yapmaya gönüllü olacaklardır.

Ayrılık ve aşk acısı unutmayın ki ilk ve son kez sizin yaşadığınız bir duygu değildir. Bu sebeple içinizi açmak aynı zamanda başkalarının bu süreçteki deneyimlerini de dinleme ve faydalanma olanağına yol açabilir.

En büyük gücünüzün sabretmek olduğunu unutmayın

En klasik ama belki de en etkili kırık kalp tedavisi ilaçlarından bir diğeri de “zaman”dır. Bir aşk acısının ne kadar sürede biteceğini tam olarak söylemek zor olsa da zamanla azalacağı kesindir.

Zaman her ne kadar etkili bir ilaç olsa da mutlaka hislerini paylaşma, geçmişi bırakma ve kendine yönelme gibi olumlu süreçlerle de desteklenmelidir. Unutulmaması gerekir ki geçmişe ait duygular ne kadar canlı tutulursa iyileşmek o kadar zaman alır.

Profesyonellerden yardım alın

Her bireyin ayrılık sonrası iyileşme ve yas süreci birbirinden farklıdır ve kesin bir zaman aralığına sahip değildir. Hatta bazen bireyler tek başlarına bu durumun üstesinden gelemez ve kendilerini derin bir duygusal boşluğun ve depresyonun içinde bulurlar.

Ayrılık sonrası depresyon süreci öncelikle oldukça doğaldır. Bu durumda ayrılık sonrası destek almak profesyonel bir açıdan olumsuz duygu ve düşüncelerin belirlenmesi ve bunlarla mücadele açısından oldukça etkili bir yöntemdir. Alanında uzman psikiyatrist ve psikologlar yaşanılan durumun sebepleri ve sonuçlarının daha iyi kavranmasına yardımcı olurlar.

Meditasyon ve farkındalık teknikleri ile duygusal stresinizi yönetin

Olumsuz duygularla mücadele edebilmek her şeyden önce kişinin düşünce yapısını değiştirebilme gücüne bağlıdır. Dolayısı ile aşk acısını atlatmak bir takım bilişsel ve davranışlar değişikliklere bağlıdır.

Kişinin içinde bulunduğu duygusal süreci yönetebilmesi için önemli farkındalık yöntemlerinden biri de meditasyondur. Meditasyon kişinin kendine ve hislerine odaklandığı aynı zamanda negatif duygulardan arındığı bir aktivitedir. Meditasyon yaparken aynı zamanda olumlu ve rahat hissettirecek anılara, duygulara ve düşüncelere odaklanmak da duygusal iyileşme yönünde hızlandırıcı bir etkiye sahip olacaktır.

Duygusal iyileşmenin fiziksel iyileşmeden geçtiğini unutmayın

Fiziksel – sosyal acı örtüşmesine göre aşk acısı duygusal olduğu kadar fiziksel de bir süreçtir. Bu süreci atlatmak için yazımız boyunca sıraladığımız duygusal önerilerin yanında fiziksel olarak da uygulayabileceğiniz bir önerimiz mevcut.

Bilimsel olarak açıklamak gerekirse mutluluk hormonları olan serotonin ve endorfin salgılanması fiziksel aktiviteler ile mümkündür. Dolayısı ile kalp kırıklığı nasıl geçer sorusunun yanıtlarından biri de mutlaka spor yapmaktır. Bu nedenle son önerimiz duygusal iyileşmenin fiziksel iyileşmeden geçtiğinin unutulmamasıdır.

Sağlıklı Yaşam Rehberi olarak, kendi sağlıklı yaşam yolculuğumdan öğrendiğim bilgileri ve tecrübeleri paylaşmayı amaçlıyorum. Hedefim, daha iyi bir yaşam kalitesi elde etmek isteyen herkese rehberlik etmek ve motive edici bir kaynak sunmak. Sağlığınıza yatırım yaparak, en iyi versiyonunuzu keşfetmek için birlikte ilerleyelim!

Leave A Reply

Exit mobile version