Düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, stres ve sedanter yaşam tarzı bağırsak rutinimizi etkileyebilir ve düzensiz çalışmasına sebebiyet verebilir. Bağırsakların düzensiz çalışması da bir çok rahatsızlığı beraberinde getirebilir. İşte bu yazımızda aktif ve sağlıklı bağırsaklara nasıl sahip olabilirsiniz sizler için bunları derledik.

Bağırsaklarımız, vücudumuzun ikinci beyni olarak kabul edilir. Bu anlamda sağlıklı bağırsaklara sahip olmak genel sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz açısından oldukça önemlidir. Onun sağlıklı olması kendimizi iyi hissetmemize sebebiyet verirken, sağlıksız olması bir çok rahatsızlığı da beraberinde getirir.

Kabızlık, ishal, şişkinlik, gaz sıkışması gibi rahatsızlıklar aktif bir bağırsağa sahip olmadığımızı gösterirken bağırsak sağlığımızın da kötüye gittiğini işaret etmektedir.

Bağırsak sağlığınız için sofranızda lifli besinlere yer verin.

Sofranızda lifli besinlere yer verin

Lifli besinler, bağırsakların çalışmasını hızlandıran en önemli gıdaların başında gelmektedir. Besinlerin içinde bulunan lifler, bağırsakların su emilimini arttırak dışkı hacmini fazlalaştırır ve sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur.

Kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler lif içeriği açısından oldukça zengindir. Bu anlamda haftada en az iki kez nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagilleri sofranızda yer verebilirsiniz.

Ananas, laksatif etki yapan bir meyvedir.

Bol bol meyve tüketin

Kayısı, incir, üzüm, erik, kiraz, hurma, kavun, ananas, armut ve kurutulmuş meyveler laksatif etki gösteren meyvelerdir. Bunlar bağırsaklarınızın daha aktif çalışmasına yardımcı olurlar. Bu besinler dışkı hacminizi arttırarak dışkınızın daha yumuşak hale gelmesini sağlar ve sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına yol açar.

Bununla birlikte muz, şeftali, portakal gibi meyveler ise bağırsakları tembelleştirebilir. Bu nedenle daha az tüketilmesinde fayda vardır.

Sinameki çayını bağırsak sağlığımız için çok fazla tüketmemek gerekir.

Bitki çaylarını bilinçli tüketin

Bitki çayları bağırsakların daha aktif çalışmasını yardımcı olurlar fakat bitki çaylarını tüketirken de dikkatli olmak gerekir. Rezene, papatya, ıhlamur, zencefil, yeşil çay, adaçayı, mate çayı gibi bitki çayları bağırsakların çalışmasını düzenleyip, bağırsak aktivitesini artırırken, sinameki çayı ters bir etki göstererek bağırsakların çalışmasını yavaşlatabilir.

Su içmenin sayısız faydasından biri de bağırsakları düzenleyici rolüdür.

Gün içinde su içmeye özen gösterin

Su tüketimi vücudumuz için vazgeçilmez bir rutindir. Bağırsak sağlığımız için ise çok daha önemlidir. Yetişkin bir bireyin gün içerisinde 2-3 litre su tüketmesi gerekmektedir. Bu anlamda günlük su tüketim rutininize 1-2 bardak daha ekleyerek bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Bununla birlikte çay, kahve ve alkol dehidrasyona sebebiyet veren içeceklerdir. Bu içecekleri çok tüketiyor olmak ise vücudun su kaybetmesine ve bağırsakların düzensiz çalışmasına sebebiyet verecektir.

Sağlıklı Yaşam Rehberi olarak, kendi sağlıklı yaşam yolculuğumdan öğrendiğim bilgileri ve tecrübeleri paylaşmayı amaçlıyorum. Hedefim, daha iyi bir yaşam kalitesi elde etmek isteyen herkese rehberlik etmek ve motive edici bir kaynak sunmak. Sağlığınıza yatırım yaparak, en iyi versiyonunuzu keşfetmek için birlikte ilerleyelim!

Leave A Reply

Exit mobile version