Tenisçi dirseği hastalığı toplumda sadece tenis sporuyla uğraşan kişileri etkileyen bir hastalık olarak düşünülebilir. Ancak bu hastalık dirsekteki kasların ve tendonların aşırı kullanımı nedeniyle gelişir. Bu nedenle sadece tenisçileri değil, bilgisayar başında çok vakit geçirenleri ve bilek ve kol gücü gerektiren işlerde çalışan kişileri etkileyebilir. Bu yazımızda size tenisçi dirseği nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilmeniz gerekenleri anlattık.

Bileğin ve kolun tekrarlayan hareketleri sonucu gelişen tenisçi dirseği hastalığı, toplumda birçok kişiyi etkileyebilir. Belirli iş gruplarında görev alan ve raket sporlarıyla uğraşan kişileri etkileyebilen bir hastalıktır. Özellikle tesisatçılık, boyacılık, kasaplık ve marangozluk gibi işlerle uğraşan kişiler, tenisçi dirseği şikayetleriyle karşılaşabilir. Bilek ve kolun sürekli olarak aynı hareketi tekrarlaması, kas ve tendonlarda aşınmaya ve aşınma sonucunda bu rahatsızlığa neden olabilir.

Tenisçi dirseği semptomları genellikle ön kol kaslarının dirseğin dış tarafındaki kemikli kısma bağlandığı noktada gelişir. Burada bulunan kordon benzeri dokular bir diğer adıyla tendonlar zorlanma nedeniyle ön kolda ve bilekte hissedilebilen ağrılara neden olabilir.

Tenisçi dirseği şikayetleri bulunan kişiler bir sağlık kuruluşuna başvurarak tedavi desteği alabilir. Tedavi dahilinde özellikle dinlenmeniz büyük bir öneme sahiptir. Buna ek olarak çeşitli ilaçlarla semptom kontrolü sağlanabileceği gibi fizik tedavi sayesinde tamamıyla rahatlama sağlanabilir. İlerlemiş vakalarda ise cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilir.

Tenisçi dirseği hastalığı nedir?

Tenisçi dirseği hastalığı tıpta lateral epikondilit olarak adlandırılan, kollardaki dirsek kaslarının ve tendonlarının fazla kullanımdan kaynaklı gelişen bir rahatsızlıktır. Sürekli tekrarlanan hareketler sonucu buradaki dokularda yırtılma veya iltihaplanma gelişebilir ve ön kol bölgesinde yayılan bir ağrı görülebilir. Farklı meslek ve yaş gruplarını etkileyebilen bu rahatsızlık, müdahale edilmesi gereken bir sağlık problemine dönüşebilir.

Kadın ve erkek fark etmeksizin toplumda birçok bireyi etkileyebilen rahatsızlık, tenis sporuyla uğraşan kişilerde sıkça görülür. Hastalığın ismi ise buna dayanarak verilmiştir. Buna ek olarak hastalık genellikle 30 ile 60 yaş arasındaki kişileri etkiler. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz iş gruplarına dahil olan bireyler için de hastalık, bir risk faktörüne dönüşebilir.

Tenisçi dirseği hastalığı her tenis sporuyla uğraşan kişide görülen bir rahatsızlık değildir. Kişilerin yeterli kondisyona sahip olmadan tenis oynaması, kötü ekipman kullanması hastalığın gelişme riskini arttırabilir. Buna ek olarak günde 2 saatten fazla tenis oynayan kişilerde de rahatsızlığın gelişme riski daha fazladır.

Tenisçi dirseği hastalığı neden olur?

Tenisçi dirseği, kasların ve tendonların aşırı kullanımı nedeniyle, bu bölgelerde iltihaplanma veya yırtılma gerçekleşmesi sonucu açığa çıkar. Zaman içerisinde semptomlar kendiliğinden azabileceği gibi dikkat edilmemesi halinde ağrılar kronikleşebilir. Sadece el bileğini kaldırmak veya düzeltmek bile belirli bir süre sonra rahatsızlığını tetiklenmesi için yeterli olabilir.

Belirli kol hareketlerin sürekli olarak tekrarlanması rahatsızlığı tetikleyebilir. Bu hareketler arasında resim yapmak, vidalama yapmak, sıhhi tesisat aletlerini veya bilgisayar faresini kullanmak yer alabilir. Raket sporlarıyla uğraşan kişiler için ise kötü formda backhand vuruşu yapmak tendonlarda hasara neden olabilir.

Tenisçi dirseği hastalığının belirtileri nelerdir?

Tenisçi dirseği belirtileri, kişilerin günlük hayatını etkileyebilen ve ilerlemesi halinde basit hareketleri yaparken bile açığa çıkabilen bir boyuta ulaşabilir. Belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Dirsekten el bileğine doğru yayılan bir ağrı veya hassasiyet,
  • Kahve fincanı veya kapı kolu gibi bir nesneyi tutup, hareket ettirirken ağrı hissetmek,
  • Belirli aktivitelerden sonra ağrının artması,
  • Sabah ağrıları,
  • Kavrama gücünde zayıflık,
  • Kaslarda şişlik veya sertlik hissedilmesi.

Bahsedilen belirtilerin yaşanması halinde kasların daha fazla zorlanmaması ve bir sağlık kuruluşundan destek alınması önemlidir. Doktorların önerileri dahilinde nasıl semptom kontrolü sağlanabileceği öğrenilebilir.

Tenisçi dirseği hastalığı nasıl tedavi edilir?

Tenisçi dirseği şikayetleriyle bir sağlık uzmanına başvurmanız halinde doktorunuz röntgen ve ultrason gibi çeşitli görüntüleme teknikleriyle kolay bir şekilde tanı koyabilir. Çeşitli ağrı kesiciler, buz kompresörleri gibi yöntemlerle semptomlar kontrol altına alınabilir. Özellikle dinlenilmesi ve kas için gereken iyileşme süresinin bırakılması önemlidir. Birçok vakada bu yöntemler etkili olup, ağrılar kontrol altına alınabilir.

Bahsedilen adımların işe yaramaması halinde bu noktada enjeksiyon uygulamaları ve cerrahi müdahaleler gündeme gelir. Yapılan enjeksiyonlarla etkilenen tendonun daha hızlı iyileşmesi desteklenir. Yapılan atışlarla tendona kortikosteroidler ve trombositten zengin plazmalar enjekte edilebilir. Nadir de olsa hekim botoks uygulamaları da önerebilir.

Tedavi sürecini desteklemek amacıyla şok dalgası tedavisine de başvurulabilir. Ağrının hafifletilmesini hedefleyen bu yöntemin de işe yaramaması halinde, 6 ila 12 ay sonrasında devam eden semptomlar için ameliyata başvurulabilir. Açık veya kapalı şekilde gerçekleştirilen ameliyatla kas ve tendonlara müdahale edilerek semptomlar giderilebilir.

Tenisçi dirseği hastalığı için yapılabilecek egzersizleri nelerdir?

Tenisçi dirseği tedavisinde semptomları kontrol altına almak için doktor, tenisçi dirseği egzersizi yapılmasını önerebilir. Bu noktada hastanın bir fizyoterapist veya doktorun gösterdiği hareketleri düzenli olarak tekrarlaması istenir. Egzersizleri tekrarlama sıklığı ise doktor tarafından belirlenir.

Egzersizle dirsek kaslarının güçlendirilmesini hedeflenir. Bu noktada dirsekler 90 derece açıyla bükülür ve ardından kollar düzleştirilir. Egzersiz her gün tekrarlanabilir. Bir diğer adım yumruk sıkma egzersizdir. Masanın üzerine kolunuzu sabitlemeniz ardından elinizdeki sert bir nesneyi 10 saniye kadar sıkmanız istenir. Egzersiz birkaç tekrarla devam eder.

Havlu egzersizi de sıkça uygulanan bir türdür. 2 elle beraber tek bir havlu tutulur. Havlu 2 ucundan zıt yönde çevrilir. Bu hareket doktorun önerdiği şekilde tekrarlanır. Bu sayede dirsek kasları güçlendirilebilir. Tüm egzersizler sırasında ekstra bir ağrı veya rahatsızlık hissetmeniz halinde bu durumu not etmeli ve doktorunuza danışmanız gerekir.

Tenisçi dirseği hastalığından nasıl korunulur?

Günlük hayattaki hareketlere ve egzersiz hazırlığına dikkat edilerek tenisçi dirseği hastalığı gelişme riski azaltılabilir. Eklem kol hareketi gerektiren bir iş mensubu olunması halinde el ve dirsek kaslarını güçlendirme üzerine çalışılabilir. Bu sayede tekrarlayan hareketler sırasında kas ve tendonların ekstra yorulması önlenebilir. Tekrarlayan hareketlere maruziyet durumunda mutlaka dinlenilmelidir. El bileği destekleri ve dirseklikler gibi koruyucu ekipmanlardan da destek alınabilir.

Spor yapan kişiler için de bazı önlemler bulunur. Öncelikle spor öncesinde gerekli ısınma ve soğuma egzersizleriyle vücudun egzersize hazırlanması gerekir. Raket sporlarında kaliteli materyaller seçilmeli, özellikle raketin ideal boyutta ve ağırlıkta olduğuna emin olunması önerilir. Bilinçsiz bir şekilde tenis oynanmamalı, doğru teknik kullanımları için ders alınmalıdır.

Günlük hayatta tekrarlayan hareketlerden kaçınma ve yapılan sporu çeşitlendirme de hastalığı önlemede etkili olabilir.

Tenisçi dirseği hastalığı kendiliğinden geçer mi?

Tenisçi dirseği genellikle kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Semptomların şiddeti, kişisel bakım ve ağrı kesici gibi ilaç kullanımıyla kontrol altına alınabilir. Ancak bazı durumlarda bu adımlar işe yaramayabilir ve fizik tedaviye ihtiyaç doğabilir. İlerlemiş vakalarda ise enjeksiyon veya ameliyat yöntemleri gerekli olabilir.

Tenisçi dirseği hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Tenisçi dirseği semptomlarının geçmemesi halinde tıbbi bir destek alınması gerekir. Herhangi bir müdahale gerçekleştirilmediği takdirde kaslarda ve tendonlarda meydana gelen aşınma kronik bir enflamasyona dönüşebilir. Bu durum ise kronik ağrı şikayetlerini neden olabilir.

Tenisçi dirseği semptomları yaşanması halinde bu durum aksatılmadan bir sağlık uzmanına danışılmalıdır. Hekiminiz yapacağı muayene ardından sizler için uygun tedavi sürecini belirleyerek hastalığın kronikleşmesinin önüne geçebilir. Çeşitli egzersizler ve ilaçlarla semptomlar kontrol altına alınabilir ve hastalığın tekrarlama riski azaltılabilir.

Sağlıklı Yaşam Rehberi olarak, kendi sağlıklı yaşam yolculuğumdan öğrendiğim bilgileri ve tecrübeleri paylaşmayı amaçlıyorum. Hedefim, daha iyi bir yaşam kalitesi elde etmek isteyen herkese rehberlik etmek ve motive edici bir kaynak sunmak. Sağlığınıza yatırım yaparak, en iyi versiyonunuzu keşfetmek için birlikte ilerleyelim!

Leave A Reply

Exit mobile version